O projektu

„Održive navike za održivi razvoj“ je projekat koji ima za cilj podizanje svesti mladih o održivom razvoju i njihovo usvajanje navika koje su u skladu sa principima održivog razvoja. Projekat čine ova veb stranica (blog) koja pruža zanimljive informacije u oblasti održivog razvoja a koje proizilaze iz celog sveta, kao i povremene akcije i inicijative, kao što je ekološka akcija Izdrži i održi!

Izdrži i održi! je eksperimentalna edukativna inicijativa, održana 2011 i 2012. godine, preko koje se nastoji da učesnicima pokaže kako male promene u njihovom ponašanju mogu dovesti do velikih promena u domenu održivog razvoja. Većina aktivnosti ovog projekta se odvaja putem socijalnih medija i mreža kako bi se moglo pristupiti što većem broju učesnika i kako bi se smanjio ekološki otisak akcija.

Ko su organizatori ovog projekta?

Autor projekta je Ana Pantelić, saradnica Centra za ekološku politiku i održivi razvoj pri Fakultetu političkih nauka u Beogradu koja već godinu dana radi za nevladinu organizaciju Fundación Capital u Bogoti, glavnom gradu države Kolumbije. Tamo je zaposlena kao koordinator projekta „Colombia LISTA“ koji se bavi obrazovnim rešenjima za smanjenje siromaštva putem tehnologije. Ona je nakon dugogodišnjeg boravka u Americi, gde je na Bostonskom univerzitetu magistrirala iz oblasti međunarodnih odnosa, počela da se bavi temom održivog razvoja, čvrsto verujući u neizbežnu povezanost između ekonomskog, socijalnog i ekološkog stuba održivog razvoja.

New PictureKoautorka projekta je Aleksandra Sokolović, takođe saradnica Centra za ekološku politiku i održivi razvoj Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Diplomirala je na istom fakultetu, a trenutno studira međunarodne master studije Jugoistočne Evrope. Novinarka RTS-a. Aleksandra je prilikom ranijih nezavisnih praksi u medijima, ali i samostalno, istraživala ekološke teme i probleme i zainteresovala se za njih. Ubeđena je da rešavanje ekonomskih i socijalnih problema ne mora biti destruktivno po ekologiju. Upravo suprotno, ulaganjem (psihičkim i materijalnim) u ostvarivanje ekoloških principa, obezbeđujemo dugotrajnost svega što postižemo na ekonomskom i društvenom planu.

CEPOR Logo Image OnlyOrganizaciji akcije Izdrži i održi! 2013. godine pridružili su se i članovi Centra za ekološku politiku i održivi razvoj (CEPOR), koji je osnovan 5. novembra 2010. godine kao naučno-istraživački centar pri Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Centar čine nastavnici i saradnici Fakulteta političkih nauka, koji su stručno i profesionalno opredeljeni i kvalifikovani za istraživanja u oblastima ekološke politike i održivog razvoja. Ekološka politika postaje za sadašnje i buduće generacije jedna od najvažnijih oblasti javnih politika; zato je jedna od namena Centra da bude i istraživačko-projektna baza za master program iz oblasti ekološke politike.

Odakle ideja da se pokrene ova akcija?

Ova akcija inspirisana je iskustvom Kolin Bevana, tzv. No Impact Man koji je zajedno sa svojom porodicom pokrenuo eksperiment da za godinu dana pokuša da ne ostavi ekološki otisak na planeti. Počeli su malim koracima: prestali su da koriste javni transport i kretali su se pešice ili biciklom. Zatim su prestali da proizvode otpad koristeći samo ono što su već imali ili su dobili korišćeno od drugih. Na kraju su isključili struju u stanu, reciklirali svu ambalažu i kozmetiku koju su imali i jeli isključivo lokalno proizvedenu hranu. Nije im bilo lako i nisu bili uspešni u svim svojim idejama, ali su mnogo naučili za tih godinu dana i podstakli hiljade drugih na aktivizam.

Za tih godinu dana, oni nisu kupili ništa novo i bili su presrećni zbog toga! Zbližili su se kao porodica i naučili da uživaju u blagodetima prirode i da budu svesni i savesni građani. Pozivamo vas da i vi to pokušate. Te promene ne moraju biti toliko drastične kao što su bile kod Kolina i njegove porodice, ali bitno je da razmišljate o tome kako naše ponašanje utiče na našu planetu.

Priključite se akciji! Izdrži i održi!

Ostavite poruku, komentar ili nas kontaktirajte mejlom na: odrzivirazvoj.rs@gmail.com

1 thoughts on “O projektu

  1. ivan ivanovic kaže:

    Postovani,
    posaljite nam vest o vasem dogadjaju „Održive navike za održivi razvoj“ za nas portal.

    Srdacan pozdrav,

    BUDIEKOFINa.COM
    Ivan Ivanović
    osnivač i koordinator projekta
    + 381 (0) 63 741 56 14

    TOTAL IDEA
    Agencija za marketing i konsalting
    Svetozara Miletića 43a
    21000 Novi Sad
    tel/fax: + 381 (0) 21 522 768
    email: office@budiekofin.com
    http://www.budiekofin.com
    http://www.budiekofina.com

    * Projekat je Zakonom zaštićen. Sva prava zadržava Total Idea.

Postavi komentar