Prvi dan: OTPAD

Prvi dan akcije – OTPAD

Photo by Sonja Starcevic

Otpad proizvodimo svakog dana, ali o njemu vrlo retko i razmišljamo. Danas je pred učesnicima akcije bio ovaj IZAZOV: „smanjite količinu otpada koji proizvedete i probajte da nađete drugu upotrebu za nešto što ste bili spremni da bacite.“

Kako smo saznali koliko otpada smo proizveli?
Sakupili smo sav današnji otpad – dakle, nismo bacili ništa u kantu za smeće van kuće, već poneli sa sobom kući, da bismo imali tačnu količinu.

Da li je sve što bacamo zaista za bacanje?
Sve ono što uobičajeno smatramo otpadom, nije samo smeće! Veliki deo tog našeg otpada čine stvari koje se mogu ponovo iskoristiti ili reciklirati. Zato prva akcija koja vam padne na pamet kada čujete reč „otpad“ ne treba da bude „baciti“, već – „sortirati, rasporediti“. Sortiranje otpada je preduslov ne samo za njegovo smanjenje, već i za shvatanje toga šta jeste za bacanje, a šta nije.

Takođe, potrudićemo se da sačuvamo sav otpad koji budemo proizveli u toku cele nedelje, da bismo dobili jasniju predstavu o tome koliko otpada zapravo proizvodi svako od nas.

Đaci prvaci O.Š. Dušan Radović recikliraju stare baterije u okviru akcije "Izdrži i održi!" i slave Dan planete zemlje. Hvala Dragani Vukadinović što nam je poslala fotografiju!

Đaci prvaci O.Š. Dušan Radović recikliraju stare baterije u okviru akcije „Izdrži i održi!“ i slave Dan planete zemlje. Hvala Dragani Vukadinović što nam je poslala fotografiju!

Da li da ovo bacim, recikliram ili možda…ponovo upotrebim?
Pokušaćemo da budemo kreativni! Mnogo stvari se može ponovo upotrebiti, bilo da iskoristimo novine da uvijemo poklon ili prišijemo nešto zanimljivo na rupicu na pantalonama, tako da možemo ponovo da ih nosimo.

Učesnica ovogodišnje akcije "Izdrži i održi!" Biljana Borojević našla je kreativan način da upotrebi iskorišćen papir!

Učesnica ovogodišnje akcije „Izdrži i održi!“ Biljana Borojević našla je kreativan način da upotrebi iskorišćen papir!

Kako da uvek budemo spremni za izazov zvani “Otpad“?
* Nosimo sa sobom nešto u šta ćemo sipati vodu ili druge tečnosti. Najobičnija tegla može da posluži, ili staklena flaša od soka. Mnogo je zdravije po ljude i prirodu piti iz stakla nego iz plastike.
* Uvek imamo platneni ceger (npr.neki od onih zgodnih za torbu, koji se savijaju) uz sebe kao alternativu plastičnim kesama.
* Kad kupujemo hranu biramo proizvode sa što manje ambalaže (u većim kutijama) ili u prodavnicama zdrave hrane ili na pijaci. U Americi, na primer, jedna trećina proizvedenog otpada je zapravo od ambalaže!
* Koristimo krpe i pamučne maramice umesto papirnih ubrusa i salveta.
* Naravno, sav otpad koji ne možemo izbeći – sortiramo, pa nešto ponovo iskoristimo, ostalo recikliramo.

Da saznate više, pogledajte ovaj video o otpadu ili pročitajte izveštaj o otpadu u Srbiji.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s