Drugi dan: HRANA

Drugi dan akcije – HRANA

Photo courtesy of: ACE Conference Center

Ono što jedemo može drastično da utiče na naš ekološki otisak, zato je današnji IZAZOV bio: jedimo lokalnu hranu! Dakle, svratimo na pijacu (ili još bolje do svoje bašte) i sastavimo jelovnik na osnovu namirnica koje možemo tamo da pronađemo.

Međutim, pre svega smo razmislili o dosadašnjim navikama u ishrani. Šta smo jeli prethodnog dana? Da li je išta proizvedeno u krugu od 400 kilometara? Koliko jedemo sveže hrane, a koliko polugotovih, ambalažiranih proizvoda?

Trenutno izbor sezonskog voća i povrća nije veliki (mladi luk, blitva, zelje…ili iz staklenika: zelena salata, spanać, rotkvice, eventualno neki mladi paradajz i krastavac…), ali potrudili smo se da ispunimo izazov i iskoristimo isključivo ono što je na raspolaganju.

Zbog čega mi biramo lokalnu (domaću) hranu?

Samo neki od razloga :
Bolji ukus – zamislite nešto ubrano prošle nedelje, pa pakovano i prepakivano ko zna koliko puta, pa je onda putovalo hiljadama kilometara do vašeg stola. Onda zamislite nešto što je juče ubrano, a jutros ste ga kupili na pijaci. Ili jednostavno uporedite ukus domaćih jagoda i ogromnih „savršenih“ jagoda u velikim trgovinskim radnjama (koje, zamislite, mogu da se kupe tokom cele godine).

Manji ekološki otisak (karbonski – u zavisnosti od kilometraže koju namirnica pređe od mesta proizvodnje do vašeg stola, i vodeni – koliko je vode potrošeno na uzgajanje i proizvodnju određene namirnice; dakle, vi niste izvan tih procesa, sve to spada u vaš otisak).

Pomažemo lokalnu ekonomiju i razvoj poljoprivrede svoje zemlje i regiona.

Naravno, nećemo svi postati vegani ili vegetarijanci, ali ćemo se i ubuduće truditi da jedemo više voća i povrća, a i da smanjimo unos mesa. Danas smo pokušali da ne jedemo meso, a oni kojima je to za sad nezamislivo, pojeli su samo jedan obrok koji sadrži meso. Razmislite i vi o tome – prema izveštaju Worldwatch Instituta, stočarstvo je odgovorno za više od 51% globalnog zagrevanja.

Naravno, danas smo izbegli brzu hranu i pazili šta jedemo čak i u restoranu.

Učesnica ovogodišnje akcije "Izdrži i održi!" Nina Pantelić zasadila je bosiljak, peršun i druge biljke na svojoj terasi u Madridu koristeći reciklirane saksije.

Učesnica ovogodišnje akcije „Izdrži i održi!“ Nina Pantelić zasadila je bosiljak, peršun i druge biljke na svojoj terasi u Madridu koristeći reciklirane saksije od plastičnih flaša.

Kako smo ispunili današnji izazov?
* Poneli smo svoje cegere i prošetali do pijace ili bašte
* Nabavili smo sveže namirnice
* Pokušali smo da ne jedemo meso ili da ga nabavimo u proverenoj mesari
* Pronašli smo zanimljive recepte
* Pripremili smo zdrave, domaće obroke i pozovali prijatelje na ručak/večeru

Nadamo se da ćete i svi vi koji čitate ovo, postaviti sebi sličan izazov!
PRIJATNO!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s