Sedmi dan: PRIRODA

Sedmi dan akcije – DAN U PRIRODI

Reka Dunav (Photo courtesy of: TOS)

Poslednji je dan jednonedeljnog izazova, a to znači da smo „izdržali“ mnoge održive navike. Smanjili smo količinu proizvedenog otpada, potrošnju energije i vode, promenili odnos prema hrani. Doprineli smo zaštiti životne sredine, naučili nešto novo i zanimljivo, i proširili priču deleći svoja iskustva sa drugima.

Takođe, i ovom prilikom zahvaljujemo svima na izuzetnom učešću i posvećenosti akciji! Uživale smo čitajući vaše anegdote i hvala vam što ste sa toliko entuzijazma prihvatili naše izazove. Pozivamo vas da pročitate „Reč naših učesnika“ posle svakog dana akcije, ali i da nešto prokomentarišete i razmenite iskustva neposredno sa ostalima. To su vaša mesta na blogu, slobodno ih iskoristite!

Fruska Gora (Photo courtesy of: TOS)

IZAZOV koji je preostao – provedite vreme u prirodi! Iskoristite ove divne sunčane dane, udahnite svež vazduh i uspostavite kontakt sa vašom prirodnom okolinom. Ugasite telefone, kompjutere, televizore i koncentrišite se na sebe i svoju okolinu. Provedite današnji dan u društvu porodice i prijatelja, i uživajte u sadašnjici.

Pod time ne mislimo samo da obiđete obližnji park, šumu ili slično, već da danas budete u prirodi i sa njom.

Opustite se, uživajte u onome što vam je dala, a zatim joj nečim uzvratite. Naravno, prvenstveno time što ćete je u budućnosti čuvati pomoću svojih novih navika, koje se u suštini sve odnose upravo na prirodu.

Ipak, to nije sve, jer i za danas imamo mali zadatak – zasadite neku biljčicu, pokupite neki otpad na koji naiđete dok budete u prirodi, a možete i da pronađete neku organizaciju u kojoj ćete ubuduće još više dopinositi održivom suživotu čoveka i prirode.

Razmislite…
– Šta je to što vas najbolje opušta i kako volite da provodite svoje slobodno vreme?
– Da li bolje pamtite sate provedene sa prijateljima i u prirodi ili one koje ste proveli za kompjuterom ili na telefonu?
– Isplanirajte svoje obaveze kako biste se danas posvetili izazovu – isključite telefone, ugasite kompjutere, i posvetite se vašoj okolini.

Iskoristite današnji dan da se osvrnete i na ovu nedelju:
* Da li vam je učešće u akciji pomoglo da promenite odnos sa okolinom?
* Da li ćete se sad odgovornije hraniti, kupovati, putovati itd. i uticati na druge da se i oni ponašaju održivo?

Živeti bez ekološkog otiska u modernom društvu nije uopšte lako, ali sigurno je da uvođenjem malih promena u našim svakodnevnim navikama možemo mnogo da postignemo.

DANAS STE ZASLUŽILI DA UŽIVATE!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s