Šesti dan: POTROŠNJA

Šesti dan akcije – POTROŠNJA

Na početku nedelje smo sugerisali učesnicima da izdrže bez kupovine novih stvari, ne samo da bi učinili nešto dobro za planetu, već i zato što je vreme provedeno u kupovini bolje potrošiti na prijatelje i druženje. Postali smo potrošačko društvo koje sve brže zamenjuje staro za novo, kupuje više nego što je potrebno i povezuje predmete sa srećom. Od danas, pre nego što kupimo nešto novo, dobro ćemo razmisliti…

* Da li mi je ovo zaista potrebno?
* Da li ovo mogu da dobijem na drugačiji način?
* Da li postoji ekološki povoljnija verzija onoga što kupujem?
* Da li sam dobro izabrao/la? Da li proizvod koji kupujem negativno utiče na okolinu?

Pogledajte video koji smo okačili pre početka akcije (priča o stvarima) – saznaćete odakle zapravo dolaze naše stvari, kako izgleda čitav proces: od ekstrakcije, preko proizvodnje, isporuke i potrošnje, do bacanja u smeće. Ako smo svesni procesa kroz koji se prolazi da bi se došlo do stvari koje kupujemo, donosićemo bolje odluke i trošiti održivije.

Održive alternative kupovini nečeg novog:
– Ako vam je telefon, kompjuter, ili drugi elektronski uređaj pokvaren: nemojte odmah kupovati nov, nego pokušajte da ga popravite! Ako ne možete da ga popravite, svakako ga nemojte bacati na đubre nego reciklirajte elektronski otpad.
– Ako je sve u vašem ormanu „već viđeno“: ne kupujte odmah novo, nego se uputite kod prijatelja i pozajmite nešto jedni drugima. Dobićete nove stvari od njihovih starih. Budite kreativni – organizujte razmenu odeće sa prijateljima: neka svako donese svoje stare stvari i uzme nešto što drugi više neće.
– Ako kupujete poklon, neka bude jedinstven i održiv – u Srbiji ima mnogo talentovanih umetnika koje možete podržati kupovinom reciklirane umetnosti, ili posetite Modu za poneti (naći ćete nakit i odeću od recikliranih materijala). Poklon nikako nemojte umotavati u ukrasni papir, nego iskoristite stare novine kojim ćete obmotati poklon.
– Ako vam je neophodno nešto od kozmetike, pokušajte sami da napravite – zdravije je i prirodnije. Možete pronaći mnogo recepata na internetu.

Spremite se i vi za svaki budući IZAZOV kupovine:

* Obavezno napravite spisak onoga što vam stvarno treba, to je najvažniji korak ka pametnoj i održivoj potrošnji. Izdržite i ne odstupajte od svog spiska!
* Ukoliko kupujete garderobu, obuću ili nešto za ulepšavanje – sa psihološkog aspekta je važno da u toku kupovine budete zadovoljni svojim izgledom i onim što imate na sebi.
* Nikad ne kupujte „na prazan stomak“! Kada ste gladni, sigurno ćete kupiti mnogo nepotrebnih stvari.
* Ne zaboravite svoje cegere!

Manje kupujte, više živite!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s