Treći dan: VODA

Treći dan akcije – VODA

Photo courtesy of: BeGreenToLive.com

Za većinu ljudi, voda jednostavno izvire iz – česme. Ne razmišlja se mnogo o putu koji je prešla iz vazduha i zemlje do nas, a još manje – gde odlazi nakon što nestane u odvodnoj cevi.

Trošimo je svakog dana, verovatno više nego sve druge prirodne resurse. Možda zato što je najjeftinija (na računima) i neophodna za život, zaboravili smo koliko je zapravo ima na planeti, ali i koliko ljudi je uopšte nema!

U svetskoj potrošnji vode, poljoprivreda ima udeo od 90%, a industrija i domaćinstva po 5%. Zagađenje podzemnih voda nastaje upravo zbog poljoprivrednih aktivnosti, koje podrazumevaju korišćenje veštačkih đubriva. Zbog toga je važno obratiti pažnju i na hranu i pića koje konzumiramo, kao i ostale proizvode koji zahtevaju mnogo vode.

Ipak, to je nešto što spada u tzv.virtuelnu vodu, a naš današnji zadatak je smanjenje vode iz naših slavina, koju lično potrošimo.

Najviše vode u domaćinstvu potroši se na održavanje higijene i na ispiranje WC-a (skoro trećina dnevne potrošnje). Velika potrošnja vode nije znak neke posebne urednosti, nego lakomislenog odnosa prema njoj.

Šta vi možete da uradite?
Zatvorite česmu kada vam voda koja teče (a to je i do 6 litara po minutu!) nije neophodna – tokom pranja zuba, kose, brijanja itd.
Smanjite vreme tuširanja: dakle, ubacite sat u kupatilo, izmerite koliko se inače tuširate, a onda bar za jedan minut skratite to vreme! Tuš izbaci oko 20 litara vode po minutu.
Pijte vodu što više, u odnosu na druga pića. Nije samo zdravije, već je za proizvodnju obične vode potrebno mnogo manje vode i energije nego za bilo koje drugo piće.
* Ukoliko morate da čekate da krene npr.topla ili hladna voda, nemojte je samo pustiti da ode – imajte pri ruci neku flašu/lavor/posudu – skupite tu vodu, možete je kasnije iskoristiti za zalivanje cveća, pranje kola, za WC šolju itd.
* Možda vam se ovo neće svideti, ali – nemojte puštati vodu u WC-u baš svaki put (razmislite, možda i nije neophodno, posebno ukoliko ste samo bacili toalet papir). Vodokotlić koristi od 20, pa do 60 litara (u zavisnosti od vrste) po jednom puštanju vode!
* Koristite čašu za pranje zuba – videćete da je jedna čaša dovoljna, a ne 7 do 15 litara, koliko se u proseku potroši.
* Proverite ima li nekih oštećenja na cevima i da li voda negde curi – dodajte malo boje za kolače u vodokotlić. Ukoliko negde propušta, boja će se pojaviti u narednih 15ak minuta (naravno, ako se pojavi boja, brzo ponovo pustite vodu, jer boja za hranu može obojiti WC šolju). Ukoliko ima nekih propuštanja, popravite to što pre – vodokotlić koji curi, može potrošiti 700 litara vode na dan!
* Ukoliko nemati neki od novijih vodokotlića, koji imaju opciju za ispuštanje manje ili veće količine vode, možete ubaciti nešto teško u vodokotlić (ili npr.punu flašu vode) – tako će zapremina kotlića biti smanjena.
* Nemojte bacati svašta u WC šolju, to nije kanta za otpatke – dakle, ni lekove, hemikalije, pikavce, uloške…
* Voda za tuširanje ne mora biti vruća! Naprotiv, hladnija voda je bolja i za cirkulaciju, za kožu, kosu itd. I definitivno će vas razbuditi bolje nego kafa. Takođe, perite kosu odvojeno od tuširanja. Koristite sunđer za tuširanje.
Potapajte sudove npr.u neku šerpu sa deterdžentom – posle će vam biti lakše da ih operete, a i manje ćete vode potrošiti.
* Držite vodu za piće u frižideru, posebno ako imate problem sa česmom (treba više vremena da krene hladna voda).
* Mašine za veš i sudove uključujte tek kad su pune.
* Koristite jednu čašu za vodu tokom dana, nema potrebe da prljate više čaša. Dobro je i da svaki član domaćinstva ima svoju čašu.
Naručite vodu u kafiću/restoranu samo ako ćete stvarno da je popijete (i to vodu iz česme).

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s