Inovacije za održivi razvoj

Danas u svetu možemo videti dosta primera tehnoloških i drugih inovacija koje nam pomažu u našim svakodnevnim životima. Voleli bismo da istaknemo tri video klipa gde ove inovacije pomažu siromašnim osobama, pogotovo onima koji zbog nivoa ekonomskog razvoja ili klimatskih promena svakodnevno se suočavaju sa problemima kojima ove inovacije pružaju odgovor.

Ovaj video vam stiže iz Lime, glavnog grada zemlje Peru, koja ima veliki problem nedostatka vode. Iako je nivo vlage u vazduhu jako visok, veoma retka pada kiša u ovom gradu. Iz tog razloga, osmišljen je bilbord koji skuplja vlagu iz vazduha i pretvara je u pitku vodu za građane koji žive u njenog blizini (uglavnom siromašni ljudi).

Sledeći video koji vam prikazujemo je kompilacija iskustava u kojima aplikacije za tablet računare mogu pomoći na vrlo jedinstven način. U Africi se koristi aplikacija za zdravstvenu edukaciju siromašnih osoba u ruralnim područjima, na severu Kanade se koristi za „zapisivanje“ drevnih jezika kako se ne bi zaboravili, u Americi osobe sa prostetičnim nogama koriste aplikacije kako bi olakšali svoj svakodnevni život.

I za kraj vam pokazujemo primer jednostavne inovacije koja zahteva minimalnu promenu u konceptualizaciji transporta vode kako bi se omogućio transport veće količine vode sa mnogo manje zdravstvenih posledica. Ova poslednja inovacija se koristi u Indiji i u Africi.

Podelite sa nama vaše inovativne ideje ili primere inovacija u okviru održivog razvoja koje su vas inspirisale!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s