Predavanje: Održive navike za održivi razvoj

Evropski kulturni institut u Srbiji (EUNIC), uoči 5. zajedničkog nastupa na ovogodišnjem Sajmu knjiga, priprema predavanje o menjanju ekoloških navika koje će se održati u Svečanoj sali Instituta Servantes u sredu, 19. oktobra u 19h. Cilj predavanja Ane Pantelić, stručnjaka za razvoj ekološke svesti, jeste da pokaže da građani sami mogu da promene svoje navike i doprinesu kvalitetnijem životu.

Prosečan građanin Srbije troši i do 40% više energije od prosečnog Evropljanina. Da li je u pitanju nemar, neznanje ili nešto treće? Ana Pantelić će dati praktične i primenjive savete koji građani mogu odmah da primene dok čekaju da se „neko drugi“ o tome pobrine. Predavanje organizuju zajedno Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Goethe Institut i Institut Servantes.

EUNIC će organizovati predavanje Ane Pantelić na temu „Održive navike za održivi razvoj“. Istraživanja pokazuju da će nam do 2030. biti potrebne dve planete ako trošimo prirodne resurse kao do sada. U Srbiji se često čuju izgovori da se država ili velike kompanije moraju brinuti o ekologiji. Da li nešto možemo i sami da uradimo, kao pojedinci kojih ima 8 miliona u Srbiji? Ana Pantelić, koja je zajedno sa Aleksandrom Sokolović sprovela akciju „Izdrži i održi“, dokazala je da su ljudi spremni da promene svoje navike i usvoje nove ukoliko dobiju praktične savete i informacije. Upravo iz tog razloga svi koji dođu na predavanje 19. oktobra dobiće savete „iz prve ruke“ o otpadu, vodi, energiji, prevozu, potrošnji i prirodi.

Ana Pantelić će od ponedeljka (17.10) do predavanja davati praktične savete i odgovarati na pitanja svim zainteresovanima u okviru grupe Instituta Servantes na facebook-u (Instituto Cervantes Belgrado-Serbia). Na kraju predavanja biće prikazan film „Priča o stvarima“ (The Story of Stuff).

Ana Pantelić, saradnica Centra za ekološku politiku i održivi razvoj Fakulteta političkih nauka, magistrirala je međunarodne odnose na Bostonskom univerzitetu 2008. godine i pobornica je ideje o povezanosti između ekonomskog, socijalnog i ekološkog stuba održivog razvoja. Od 18. do 24. aprila 2011. sprovela je akciju među građanima Srbije i dokazala da naizgled male stvari mogu da doprinesu zaštiti životne sredine.

Predavanje se organizuje kao najava 5. zajedničkog nastupa evropskih kulturnih instituta na Sajmu knjiga (23–30. oktobar) koji kao zajedničku temu ima ekologiju i održivi razvoj. Ove godine zajedno će nastupiti Austrijski kulturni forum, Francuski Institut, Goethe institut i Institut Servantes.

Osoba za kontakt: Mr Mirjana Starčević, Odnosi s javnošću EUNIC u Srbiji, 011/30-34-183, 064/22-56-992, adxbel@cervantes.es.

Možete odslušati intervju Ane Pantelić kojim se najavljuje predavanje:

One thought on “Predavanje: Održive navike za održivi razvoj

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s