Reciklaža

Photo courtesy of: DoSomething.org

Pod pojmom reciklaža podrazumeva se proces prerade već upotrebljenog materijala da bi se ponovo koristio u iste ili slične svrhe. Poznata izreka na engleskom „Reduce, Reuse, Recycle“ odnosno „Smanji, Ponovo upotrebi, Recikliraj“ sugeriše logičan redosled kojim se treba služiti u procesu smanjivanja ekološkog otiska. Naime, prvo treba pokušati da se smanji količina proizvedenog otpada, zatim da nešto što je bilo namenjeno za smeće se ponovo upotrebi i da mu se nađe alternativna svrha, a na kraju ako se ispostavi da to ne može ponovo da se upotrebi, da se odloži za reciklažu.

U Srbiji je sistem reciklaže još uvek nedovoljno razvijen, ali uz malo truda i dobre volje, moguće je reciklirati veliku količinu otpada iz domaćinstva. Ukoliko vas interesuje ova tema u malo širem smislu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu je danas otvorena izložba fotografija Dragana Kujundžića i Samira Delalića pod nazivom „Gradski rudari“ koja predstavlja život i rad sakupljača sekundarnih sirovina. Izložba će trajati do 30. aprila.

Photo Courtesy of: Ecycler.com

Šta sve može da se reciklira?
Papir i karton:
Papir uključuje i sveske, ispisane listove papira, novine, časopise, reklamne poruke, papir za kopiranje u boji, koverte, račune, priznanice itd. Takođe se mogu reciklirati kartonske kutije, braon karton, braon karton za uvijanje, braon kartonske kese, sav karton kupljenih proizvoda, kartonska ambalaža za pića (mleko, jogurt, sokove…) itd.
* Novinski papir može da se reciklira najmanje 7 puta. Kartonska ambalaža se uglavnom pravi od recikliranog papira, kao i novine.

Plastika:
Plastika podrazumeva plastične boce od pića, deterdženata, gajbice, zatvarače, plastične folije…
* Vreme razgradnje otpadne plasitke je veoma dugo, od 100 od 1000 godina, zato je potrebno da se plastika odvojeno sakuplja od ostalog ambalažnog otpada, jer ona može veoma uspešno da se reciklira. Ovo prevenstveno važi za PET ambalažu u kojoj kupujemo mineralnu vodu, osvežavajuća pića, prehrambene proizvode, ulja i sl.

Staklo:
Mogu da se recikliraju sve staklene boce i staklena ambalaža za hranu, ali ne i staklene sijalice, ogledala, prozorska stakla, keramiku i porcelan (oni ne spadaju u ambalažu)
* Sakupljeni stakleni otpad se iz kontejnera odnosi u fabrike za proizvodnju stakla, gde se sortira po boji, zatim pere sa se uklone nečistoće. Tako sortirano i oprano staklo se dalje usitnjava, i meša sa novim sirovinama, (pesak, voda, kreč) i tokom proizvodnog procesa zagreva na 1600 stepeni. Nakon toga se proizvedeno staklo automatski duva, odnosno istiskuje u kalupe, na kraju procesa nastaje nova boca.

Metal:
Možete reciklirati limenke od pića, konzerve od hrane, pakovanja od dezodoransa, sprejeve, kutije, ramove od starih bicikala, aluminijumske folije, poslužavnike, poklopce od aluminijuma itd.
* Aluminijum, čelik, bakar i drugi metali su posebno vredne vrste otpada jer spadaju u neobnovljive prirodne resurse. Većinu metala je moguće preraditi. Na primer konzerve su većinom od aluminijuma. Proizvodnjom novog od starog aluminijuma uštedi se i do 95% energije. Reciklažom limenki mogu nastati metalni delovi mašine za veš, ili delovi za automobile, dok se proizvedeni reciklirani čelik koristi za izradu autokaroserija, čeličnih nosača ili delova motora.

Električni i elektronski otpad:
Možete reciklirati: elektronske i električne aparate, IT opremu, monitore, kućišta, tastature, štampače, skenere, miševe, zvučnike, slušalice, fluorescentne cevi i sijalice, klima uređaje, frižidere i ostale rashladne uredjaje, televizijske i radio prijemnike, opremu za telekomunikacije, velike i male aparate za domaćinstvo, igračke, oprema za rekreaciju i sport, automate (bankarske, za tople i hladne napitke..), instrumente za praćenje i nadzor, oprema široke potrošnje za razonodu, playstation, tetrisi i sl., platne bankarske i SIM kartice, CD-ove i ostale nosače zvuka i slike, kao i proizvode namenjene za proizvodnju, prenos (kablovi, užad, provodnici) i merenje struje i elektromagnenih polja.

Kreativno rešenje za ponovno upotrebu materijala možete pogledati ovde:

SAVETI ZA RECIKLAŽU:
* Reciklirajte papir – Ne bacajte novine! Jedna tona sakupljenog papira spasiće od seče 17 stabala drveća!
* Preradom stare hartije koristimo 15% manje vode. Neki podaci govore da reciklažom jedne tone kancelarijskog papira štedimo 4.200 kW (kilovata) električne energije i 32.000 litara vode!
* Odvajajte papir, staklo, plastiku, metal i bacajte ih u posebne kontejnere, tako ćete doprineti da završe na reciklaži umesto na deponiji smeća!
* Upotrebljavajte jedan proizvod više puta!
* Reciklažom jedne flaše od stakla uštedi se energija koja je dovoljna da sijalica od 100W svetli 4h!
* Staklo može da se reciklira 100% i da se neograničeno puta iznova koristi!
* 1 reciklirana staklena flaša sačuva toliko energije koliko je potrebno kompjuteru da radi 25 minuta!
* 1 reciklirana konzerva uštedi toliko energije da može da je koristi televizor 3 sata!
* Ako ste roditelj malog deteta, pređite na platnene pelene!

Više informacija možete naći na sledećim stranama: Srpsko udruženje za reciklažu, Eko Forum, Sekopak, Recan, BiS Reciklažni centar , Denipet, Fond Ecotopia.

Ukoliko živite u Beogradu, materijale za reciklažu možete ostaviti u nekim od reciklažnih ostrva, ili potražite više informacija na vebsajtu vaše lokalne gradske čistoće.

Photo Courtesy of: GradskaCistoca

[Informacije preuzete sa sledećih strana: Sekopak, Ecotopia.rs, EkoForum].

One thought on “Reciklaža

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s