Izmeri svoj ekološki otisak

Ekološki otisak je mera nivoa ljudske potrošnje planetarnih resursa koja se upoređuje sa kapacitetom Zemlje da apsorbuje negativne efekte naših aktivnosti. Često se ova mera izražava kao broj planeta neophodnih da podrži trenutnu potrošnju resursa. Ona se razlikuje od „karbonskog otiska“ tako što uzima u obzir mnogo veći broj parametara, poput uticaja energije, hrane, vode, stanovanja, transporta, otpada, itd. Ekološki otisak se često koristi i kao mera ekološke održivosti i nudi nam mogućnost da uporedimo nivo potrošnje resursa na globalnom nivou.

I vi možete izmeriti svoj ekološki otisak!

Postoje razni besplatni sajtovi koji će vam pomoći da premerite da li su vaše navike održive ili ne (npr. footprint.wwf.org.uk, myfootprint.org, footprintnetwork.org, itd.) Imajte u vidu da su neki od „kalkulatora“ prilagođeni za druge zemlje, pa vam možda ne mogu dati precizne podatke o vašem ekološkog otisku, ali je svakako zanimljivo premeriti!

Podelite vaše rezultate i utiske sa nama – da li vas je iznenadio rezultat? Šta možete učiniti da smanjite vaše ekološki otisak?

Ako ste spremni da usvojite održive navike, prijavite se za akciju Izdrži i održi!

One thought on “Izmeri svoj ekološki otisak

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s